Joost op de voorpagina!

Joost is door RODI Media gevraagd voor een intervieuw in het huis aan huisblad van de gemeente Dijk en Waard.
Wat een leuk interview is het geworden en alles is geplaatst op zowel de voorpagina als een middenpagina.

Joost de Vries: “Zingen is mijn passie”

DIJK EN WAARD – Joost de Vries (53), is misschien wel de leukste volkszanger van Dijk en Waard.  “Velen zeggen mij gedag in Middenwaard, zelfs mensen die ik niet ken”, vertelt hij aan de Rodi. “Vroeger dacht ik, ik word de nieuwe Peter Beense, maar die droom heb ik niet meer, als BN’er moet je echt een tophit hebben.” Met 5000 Facebook-vrienden en 2200 volgers op Instagram is hij met recht een BNH’er (Bekende Noord-Hollander) te noemen. Hij is al ruim 25 jaar volkszanger, in te huren voor feesten en partijen, en heeft inmiddels 4 albums en 17 singles uitgebracht. In zijn eigen opnamestudio, een omgebouwde loods, laat hij enkele nummers horen. Joost is een échte sfeermaker!

Het begon met… You’ll never walk alone
“In mijn jeugd was ik al bezig met cassettebandjes en grammofoonplaatjes. Ik kom uit de tijd van André Hazes en Koos Alberts. Toen heb ik een keer een orkestband op een cassettebandje gekocht van ‘You’ll Never Walk Alone’, en die ben ik gaan zingen. Eerst zong ik hobbymatig, later professioneel.” Hij had als kind een eigen radiostationnetje, Radio Gaga. “Ik werd 13 jaar geleden gevraagd door RADIONL om de Zomertoer te organiseren, dat leek me leuk, maar wel een hele stap, en een grote verantwoordelijkheid!” Met zijn stichtingen organiseert hij, naast de RADIONL Zomertoer, ook andere evenementen zoals Bevrijdingspop. Dankzij diverse sponsoren waaronder Gemeente Dijk en Waard, zijn deze gratis te bezoeken. Hij benadrukt: “Het voorbereiden is veel werk. Een half jaar van tevoren beginnen we al; van vergunningen tot subsidies tot contacten met sponsors, vrijwilligers, verkeersplan, geluidsplan, beveiligingsplan. Mensen beseffen dat niet altijd. Op de RADIONL Zomertoer lopen er wel 40 medewerkers rond.”

Passie, passie, en nog eens passie
“Zingen is mijn PASSIE!” zegt hij vol overtuiging (‘Passie’ is dan ook de titel van zijn album uit 2017). Hij vervolgt: “Ik vind het heerlijk om te doen, en te zien hoe mensen erop reageren. Als ik voor een bruidspaar sta en ik breng op het einde van het feest ‘This is the moment’ ten gehore, en ze staan met tranen in hun ogen te applaudisseren… ja… daar krijg ik kippenvel van.” Plankenkoorts heeft hij niet meer. “Dat kan ook niet in dit vak.”

Hoe ziet een dag uit zijn leven eruit?
“Ik sta altijd redelijk vroeg op. Als ik moet optreden komt geluidsman Leon bij mij om samen met de bus geluidsapparatuur te halen, te lossen, en neer te zetten. En dan klinkt mijn jingle: ‘Dames en heren, jongens en meisjes, wij presenteren u, Joost de Vries!’” Hij heeft een volle agenda en gaat naar eigen zeggen altijd maar ‘door’. Hij omschrijft zichzelf als “Hardwerkend, open en eerlijk. En ik probeer altijd mezelf te blijven.”  Hij voegt toe: “Maar ik vind dat ik méér moet ontspannen. Ik heb een eigen huisje in Spanje. Als ik daar tot rust kom, is dat wel weer even wennen.”

Inspiratie in de zonnige oorden
Na enkele dagen voelt hij zich helemaal senang in het Zuid-Spaanse Fuengirola, waar hij inspiratie opdoet voor zijn muziek. Zo bracht hij ‘In de zon’ uit, zijn eigen favoriet. Hierin zingt hij over zwoele temperaturen en een vrouw met donkerblauwe ogen, die lacht als een fee. “Ik had toestemming gekregen van Koos Alberts om het uit te brengen, want het is zijn nummer.” Ook het houden van koikarpers en zwemmen zijn hobbies van hem. Daarnaast is hij vakdocent techniek. Een echt bezig bijtje dus!

Optredens
Waar treedt hij op? Hij vertelt enthousiast: “Elk jaar bij de RADIONL Zomertoer op ‘t Kruis, dat is altijd weer een feestje” (dit jaar vond de 10e editie plaats). “Het is wel heel erg kicken om te zien dat er zo verschrikkelijk veel mensen op afkomen, het hele veld stond weer vol, ze komen uit het hele land hiernaartoe.” En verder: “Kermissen en natuurlijk de Tour de Waard bij Grandcafé de Heeren. Maar ook op de RAI Huishoudbeurs Amsterdam en de RADIONL Wintertoer in Oostenrijk. Daarnaast entertain ik de wandelaars tijdens de Wandelvierdaagse in Alkmaar, zo’n vier á vijf uur!” Tijdens de corona stond hij voor de verzorgingshuizen buiten te zingen. “Dat was een zware tijd”, zo vertelt hij. Volgens hem zijn de plekken in onze gemeente waar hij optreedt kenmerkend voor de ‘Ziel van Dijk en Waard’ en met name bekend bij de mensen die van een lekker drankje, feest en gezelligheid houden!

Een greep uit zijn muziek
“Ik probeer up-to-date blijven met de actueelste muziek, van Mart Hoogkamer tot de Engelbewaarder. Ik zing zowel covers als zelfgeschreven nummers: meestal de vrolijke meezingers, maar in verzorgingshuizen de oude liedjes van vroeger, zoals Tom Jones, Elvis Presley en Cliff Richard. Dan zeg ik, dames en heren weet u het nog…  en dan zie ik ze genieten.” Hij vervolgt: “’Zing maar na’ is mijn beste plaat geweest, op RADIONL kwam hij op nummer één binnen.” ‘Dit is wat ik doe’, zijn recentste single die uitkwam in juli 2022, is een lekkere meezinger, waarvan de clip is opgenomen in het zonnige Egmond aan Zee. Het lied is te streamen via Spotify en was genomineerd voor de zomerhit van 2022 op RADIONL. “Ik ontvang maar 0,03 cent per gestreamd nummer. Ik moet het dus echt van mijn optredens hebben.”

Hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière
Joost heeft inmiddels een groot netwerk opgebouwd en heeft veel BN’ers mogen ontmoeten. “In het artiestenwereldje kent iedereen me wel.” Hij toont een uitgebreide diapresentatie van zijn ontmoetingen, zoals met: Angela Groothuizen, Bonnie St. Claire, Imca Marina en Rob de Nijs. Django Wagner is iemand die Joost bewondert omdat hij zo benaderbaar is gebleven. Hij noemt nog enige hoogtepunten: “Ik kreeg in 2013 tijdens een CD presentatie in de Heeren mijn single ‘Leef en geniet’ door voormalig burgemeester Han ter Heegde uitgereikt. Ik vond het heel bijzonder dat hij dat deed. Ook speciaal was het intieme miniconcert met eigen liedjes in het Oude Gemaal, zingen bij AZ… o, en het Toppers van Oranje concert, dat mag je ook nog wel even noemen!!!” Hij steekt een sigaartje op, en raakt maar niet uitgepraat.  “Ja, dat is wel één van mijn slechte eigenschappen, dat ik af en toe rook.” Joost presenteerde tien jaar lang een radioprogramma Hollandse Hits A Life bij de gestopte radiozender Heerhugowaard A Life.
Natuurlijk heeft de Dijk en Waardse volkszanger ook wel eens minder makkelijke momenten. Zoals het zingen van feestmuziek bij een crematie. “En bij een met collega zanger Bernard Karsten georganiseerd Piratenfestival, daar kwam maar 100 man op af. Maar ik ga gewoon door!” Hij is tevreden over diverse samenwerkingen. “Het Limmense bedrijf ‘Feestartiesten’ doet de plugging van mijn singles.” Jeroen Dirksen (producer van o.a.  Frans Bauer) heeft zijn carrière –naar eigen zeggen- een enorme boost gegeven. “Ook Henk Naber, Stef Horn, Henk Bolink, Paul Vlaar en René Verkerk zijn fijne muziekvrienden, en ik ben erg blij met de hulp van mijn vader Hans. Hij is mijn gróótste vriend en steunt me in alles wat ik doe!”
Zijn kinderen Bruno en Demi zijn de deur uit maar samen met zijn vrouw Monique is hij supertrots op de hechte gezinsband.

Komende optredens
Voor wie Joost de Vries binnenkort wil horen: dat kan tijdens Tour de Waard in Grandcafé de Heeren (20 augustus), en bij de Waard Cup Reiger Boys in augustus, vanwege het 75-jarig jubileum. Op 1 september staat hij op het Mega Piraten Festijn in Oldebroek.

Vrijwilligersklussen en goede doelen
Trots laat hij zijn oorkonde van de Reddingsbrigade zien. “Ik was daar vrijwilliger van het jaar, ik zet mij belangeloos in voor verenigingen. En drie keer per jaar zing ik voor het goede doel.”  De toekomst: “Ik ben nu bezig met een single ‘Mooie meiden’ die begin volgend jaar uitkomt, en wil lekker doorgaan met feesten en partijen organiseren, op mijn eigen manier, zonder gebonden te zijn aan platenlabels of boekingskantoren. Ik doe bijna alles op eigen houtje. Maar rijk word ik er niet van!”
Hij laat zijn aankomende single horen, waarin een meisje aan het sjansen is met jongens, maar uiteindelijk meisjes toch leuker vindt. Hoe je het ook wendt of keert, liggen slapen bij zijn muziek zal je niet gauw gebeuren; je gaat automatisch meeswingen!

Tot slot: “Ik gun graag komend jaar een jonge singer-songwriter een podium tijdens Bevrijdingspop op het Raadhuisplein op 5 mei, dus muzikaal talent van Dijk en Waard, wees welkom.” Info: Joost de Vries is in te huren voor feesten en partijen via boekjoost.nl.

-Lisette Kreijger

Joost de Vries in zijn eigen opnamestudio (FOTO: AGHEEREMENSPHOTOGRAPHY)
 

Reageren

velden met * zijn verplicht